Khamis, 27 Ogos 2009

Saringan H1N1 Di Tanjung Bin Power Plant, Serkat

Hari ini sudah 3 hari saya di Tanjung Bin Power, Mukim Serkat. Saya ditugaskan oleh Dr Maarof dari Poliklinik Penawar untuk membuat saringan H1N1 kepada pekerja-pekerja yang diarahkan oleh pengurusan Tanjung Bin Power Plant iaitu En Razali Wan Teh.

En Razali adalah Chef Safety Health di Tanjung Bin Power. Beliau meminta Poliklinik Penawar membuat saringan H1N1 bagi pekerja kontraktor dari syarikat-syarikat lain yang bertugas di Tanjung Bin Power Plant ini. Ini adalah siri ke dua saya ke sini selepas kami (saya dan staff) hadir. Kami hadir siri yang pertama iaitu pada 6hb,7hb, 8hb dan 10hb Julai 2009. Tapi kali ini saya seorang sahaja.

Hari pertama (25hb) saringan dibuat, semua pekerja (87 orang) didapati bebas daripada tanda-tanda H1N1. En Razali meminta saya mengambil sample ujian air kencing untuk ujian dadah dan ganja kepada pekerja yang dipilih secara rambang. Seramai 28 orang diambil ujian air kencing bagi mengesan kandungan dadah dan ganja. Ujian tersebut pihak Poliklinik Penawar telah hantar sample tersebut ke Gribbles Pathology (M) Sdn Bhd.

Pada hari kedua seramai 56 orang, juga didapati bebas daripada tanda-tanda H1N1. Ujian air kencing 3 orang. Ujian ini dilakukan sendiri.

Pada hari ke 3, iaitu hari ini, seramai 12 orang, juga didapati bebas daripada tanda-tanda H1N1.

Saringan ini akan terus dilakukan lagi pada esok hari dijangka seramai 42 orang dan minggu hadapan hingga diberitahu oleh En Razali sendiri akan tamatnya program ini.

Kepada pihak Tanjung Bin Power, saya mewakili pihak Poliklinik Penawar mengucapkan ribuan terima kasih atas kepercayaan yang diberikan untuk membuat saringan H1N1 ditempatnya. Dan kami juga ucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan.

Selasa, 25 Ogos 2009

Salam Ramadhan Al Mubarak 1430H

22hb Ogos 2009
Hari ini semua umat Islam menyambut 1 Ramadhan 1430H. Kepada semua umat Islam kami sekeluarga mengucapkan SELAMAT BERPUASA, semoga Ramadhan kali ini lebih keberkatan-NYA
Anak-anak, Izzuddin dan Izammuddin juga diajar bersahur dan berpuasa. Semoga mereka tahan dan tabah menjalani ibadah puasa ini. Kebetulan puasa kali ini dalam musim cuti sekolah. Jadi tak lah teruk sangat mereka.
Kami sekeluarga tidak merancang untuk balik kampung kerana isteri saya baru habis Kursus Kepimpinan selama 3 hari iaitu 19hb-21hb Ogos 2009 di Kelebang Resort Melaka. Anak-anak kecil, Izharuddin dan Izzati kurang sihat, demam, batuk dan selsema.
"SELAMAT BERPUASA DAN BANYAKKAN AMALAN DAN SEDEKAH"

Tahniah - Konvokesyen UTM dan Pertunangan

16hb Ogos 2009
MAJLIS PERTUNANGAN BAIN DAN IDA
Hari ini ada majlis Pertunangan Sepupu sebelah orang rumah saya. Mak Saudara Mak Noor (adik mak mertua) mengadakan majlis hantar tanda dan pertunangan anaknya bernama Bain. Majlis bermula jam 3pm. Di rumah beliau di Sungai Mas, Kota Tinggi.

Kami sekeluarga tiba jam 1.45pm setelah tamat Program Hari Keluarga Poliklinik Penawar di The Pulai Desaru Beach Resort. Kami dijamu makan sebelum majlis dimulakan. Para hadirin datang terdiri daripada jiran-jiran dan kenalan mak Noor. Keluarga dari Felda Pengeli Timur juga hadir bagi membantu dan memeriakan majlis tersebut.

Kami sekeluarga doakan semoga pertunangan ini sampai ke jinjang pelamin.

16hb Ogos 2009
MAJLIS KONVOKESYEN LUN DI UTM SKUDAI.
Hari ini juga berlangsungnya majlis penanugerahan Ijazah Sarjana Pendidikan adik saya Akmalunnisak. Majlis berlangsung di UTM Skudai.

Kami sekeluarga tidak dapat hadir sama kerana Program Hari Keluarga Poliklinik Penawar belum tamat dan majlis konvokesyen di UTM tamat dulu. Namun mak dan suami beliau (Jazril) hadir bagi meraikan penganugerahan tersebut.

Abang Long dan keluarga mohon maaf kerana tidak dapat hadir. Apa pun Tahniah diucapkan Semoga Terus Maju Jaya hendaknya.

Isnin, 24 Ogos 2009

Gambar Menjamu Selera dan Kenangan Bersama

Makan malam bersama Bozz Dr Hj Maarof dan isteri Pn Hjh Yatie

Sebahagian lagi staff di majlis makan malam


Sarapan pagi bersama Staff Mr Shaufi dan Mr Khairulnizam


Bergambar kenangan sebelum berangkat pulang
staff Polklinik PenawarGambar kenangan bersama staff Season PontianGambar Pemenang Family Day

JUARA KUMPULAN
Dimenangi oleh Kumpulan Hijau yang di ketuai
oleh Dr Hj Maarof bin Hj Roslan.
Hadiah disampaikan oleh Dr Maarof kepada En Mohd Faizal bin Zainal
Hadiah adalah sumbangan dari RHB Bank Berhad Pontian


NAIB JUARA KUMPULAN
Dimenangi oleh Kumpulan Oren yang diketuai
oleh En. Saifunnizam bin Hj Md Salleh.
Hadiah adalah Sumbangan dari YSP Industries Sdn Bhd

TEMPAT KE 3 KUMPULAN
Dimenangi oleh Kumpulan Merah, diketuai
oleh En Fadzil bin Abd Rahman.
Hadiah adalah Sumbangan daripada RHB Bank Berhad Pontian.

Hadiah Utama Cabutan Bertuah
Dimenangi oleh En Khairulnizam bin Abdul Kadir
yang disampaikan oleh Puan Hjh Norhayatunnisa'
Hadiah adalah Sumbangan dari YSP Industries Sdn Bhd

Semua peserta Family Day Poliklinik Penawar 2009 mendapat cenderhati sumbangan daripada Tuan Hj Dr Maarof bin Hj Roslan. Kepada penyumbang hadiah yang lain, kami Warga Poliklinik Penawar mengucapkan jutaan terima kasih. Juga kepada semua staff yang terlibat terima kasih atas sumbangan anda memeriahkan majlis ini. Moga tahun hadapan kita buat lagi dengan cara yang lebih meriah lagi. Insya Allah.

Gambar Menarik Sukaneka Family Day

Acara Ulat Gonggok.
Acara ini dimainkan melambung dadu besar, hanya no genap je layak melanggkah kehadapan. Acara bertambah menarik apabila kumpulan lain x bergerak apabila nombor dadu adalah ganjil.
Acara ini dimenangi oleh Kumpulan Hijau.

Acara Tarik Upeh
Acara ini dibuat secara timbal balik (bergilir) dan di menangi oleh kumpulan Oren

Acara Kepit Kelapa di kelengkang
Acara ini adalah acara pemanas badan je...


Acara kanak-kanak
Kanak-kanak yang terlibat.
Acara tiup tepung, Tarik upeh dan sambut belon

Acara sambut belon
Acara ini dimulakan dengan membaling belon berisi air kepada pasangan. Pasangan yang belon tidak pecah akan meneruskan acara dan peserta membuat satu langkah kebelakang, sehingga ada pemenang.
Acara ini dimenangi oleh Kumpulan Merah. Pn Yatie dengan anak sedara sepupu, Khidir


Khamis, 20 Ogos 2009

Family Day Poliklinik Penawar Pontian 2009

15hb Ogos 2009
Jam 11.00am, saya dan keluarga telah bertolak ke The Pulai Desaru Beach, untuk meninjau persiapan bagi Family Day Poliklinik Penawar Pontian 2009. Setiba di sana saya di sambut oleh Puan Zahida dan beliau telah memberikan saya kunci bilik untuk semua staff dan semua bilik adalah mengadap kolam renang.

Setiap perancangan berjalan lancar, tempat penginapan, acara permainan, tempat makan malam dan sarapan, kolam renang dan sauna, gym dan spa. Tepat jam 3pm hingga 4pm semua staff dapat masuk ke bilik masing-masing dan beristirehat.
Hari keluarga ini diadakan untuk Semua staff Poliklinik Penawar Pontian dan staff Season Pontian. Mereka akan terlibat bagi memeriahkan majlis ini.

Jam 5.30pm, kami telah bersedia dengan acara permainan seperti mana yang dirancang seperti acara tarik upeh, acara kanak-kanak, acara ulat bergerak, membawa buah kelapa celah kelengkang, belon dalam air dan bowling kelapa. Semua acara adalah cara berkumpulan yang dibahagikan kepada 3 kumpulan iaitu Kumpulan Hijau, Oren dan Merah. Acara berlangsung penuh gelak ketawa dan meriah. Kami semua terhibur dan hilang seketika pada masalah kerja seharian.

Jam 7pm, semua acara dapat diselesaikan dengan jayanya dan kami menjamu petang dengan kuih muih sebelum bersurai ke bilik masing-masing. Jam 8.30pm kami berkumpul untuk makan malam BBQ (Joint Public). Banyak hidangan untuk kami menjamu selera setelah penat dengan acara sukaneka petang tadi. Kami menjamu selera sambil berborak-borak dengan penuh kekeluargaan.

Jam 9.30pm, acara penyampaian hadiah dibuat. Kumpulan yang memenagi acara sukaneka adalah kumpulan Hijau di ketuai oleh Dr Maarof dan Naib Johan kumpulan Oren diketuai oleh saya sendiri dan tempat ketiga dimenagi oleh kumpulan merah diketuai oleh Fadzil. Semua yang terlibat termasuk kanak-kanak mendapat cenderahati dan hadiah. Acara cabutan bertuah juga diadakan dan hadiah utama telah dimenangi oleh Khairulnizam.

Jam 11pm kami masih bersembang-sembang dan seterusnya balik ke bilik masing-masing untuk istirehat dan tidur.

16hb Ogos 2009
Jam 8.30am, kami berkumpul lagi untuk bersarapan bersama dan makan hidangan yang disediakan sungguh menyelerakan. Seterusnya kami melakukan aktiviti bebas iaitu mandi kolam dan pantai. Betapa seronoknya melihat anak-anak mandi dan bersuka ria di kolam renang yang jarang-jarang dapat dilakukan oleh mereka selain aktiviti harian persekolahan mereka.

Jam 11.30am, kami mula ke bilik masing-masing untuk bersiap dan 12noon Check out dari The Pulai Desaru Beach. Kami mengambil peluang untuk bergambar kenangan bersama keluarga besar kami. Seronok rasanya berada di sini selama 2 hari 1 malam dan sedih untuk meninggalkannya. Insya Allah acara ini akan diadakan di tahun hadapan di tempat yang lain dan akan dirancang sebaik-baiknya.

Khamis, 13 Ogos 2009

Gambar Di Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil Di Felda Penggeli Timur, Kulai

Kaum Hawa Membaca Yassin dan Tahlil

AMIN!!!
Kelihatan Ibu Mertuaku (Rukiam) kanan gambar

Aneka Juadah disediakan untuk para hadirin


Sedapnya!!!
Nasi Ambeng
Makan Tradisi Orang Jawa
Isnin, 10 Ogos 2009

Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil Di Felda Penggeli Timur

09hb Ogos 2009
Jam 3pm, keluarga di Felda Penggeli Timur mengadakan majlis bacaan yasin dan tahlil (Kaum Hawa) yang dihadiri oleh jiran-jiran atau warga Blok Hijau 10.
Majlis ini selalu diadakan mengikut giliran warga blok Hijau 10, Kaum Hawa membaca yasin dan tahlil kepada keluarga kami yang telah kembali kerahmatullah. Dengan cara ini, kami sama-sama bersedekah kepada arwah, semoga roh mereka dicucuri rahmat dan diredhaiNYA.
Majlis berakhir dengan jamuan Nasi Ambeng, makanan tradisi orang Jawa yang dipraktik oleh keluarga mertua saya (Ngatinan dan Rukiam) sejak dulu lagi.
Setelah majlis selesai, kami sekeluarga pula menikmati jamuan dan juadah yang disediakan. Seronok berkumpul ramai-ramai makan bersama sekeluarga besar ini. Majlis ini juga acara tradisi keluarga mertua saya.
"SEMOGA ALLAH BERKATI MAJLIS INI".. AMIN...

Takziah - Pak Din Kembali Ke Rahmatullah

08hb Ogos 2009
Jam 6.50pm, kami dapat berita Pak Din mak Ros telah kembali ke rahmatullah akibat serangan jantung.
Sewaktu berita disampaikan kami sekeluarga telah berada di Felda Pengeli Timur, kerana esok ada majlis Yasin dan Tahlil.
Isteri (kurang sihat) dan anak-anak saya tinggalkan untuk membantu membuat persiapan majlis esok. Saya balik ke Serkat, jam 2 pagi tiba di rumah.
09hb Ogos 2009
Jam 7.30am saya pergi menziarah di rumah mak Ros untuk melihat jenazah Pak Din, sedekahkan bacaan yasin semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang dikasihiNYA
Kepada mak Ros dan mak Yam (Isteri-isteri pak Din) kami sekeluarga, ucapkan takziah dan semoga tabah menghadapi hari mendatang. Allah lebih sayangkan pak Din dan sesungguh kita juga akan kembali kepadaNYA.
"BERSAMA SEDEKAHKAN AL-FATIHAH"

Gambar Di Majlis Konvokesyen Matun

Dewan Konvokesyen YPJ ke 12, di Pusat Islam Iskandar, Kompleks Islam Johor

Matun bersama rakan-rakan

Senyum puas dan bangga dengan segulung Diploma

Kami sekeluarga meraikan kejayaannya


Majlis Konvokesyen YPJ adik Rahmatunnisak

08hb Ogos 2009
Hari ini adalah Majlis Konvokesyen YPJ ke 12, Adik saya, Rahmatunnisak bt Md Salleh (Matun) akan menerima Diploma Pengurusan Pemakanan secara rasminya, yang disampaikan oleh Menteri Besar Johor, YAB Dato Ghani Othman.
Majlis bermula jam 7 pagi di Kompleks Islam Johor Bahru, di Dewan Iskandar
Majlis tamat jam 11 pagi, kami sekeluarga mengambil peluang bergambar kenangan dengannya.
Abang Long dan keluarga mengucapkan tahniah dan selamat maju jaya dalam bidang yang diceburi.
Matun akan mula bertugas di Kuala Lumpur pada isnin ini, di Restoran Nasi Lemak Antarabangsa di Kota Damansara.
"TAHNIAH DAN SELAMAT MAJU JAYA"

Gambar Majlis Yasin dan Tahlil IMBH

Haji Amin (kanan gambar) mengetuai bacaan Yassin dan Tahlil


Kelihatan Haji Rahmat (pengerusi IMBH) kanan gambar, Haji Zainal dan Encik Masri

Menjamu selera bersama En Masri dan Hj Ismail

Haji Rahman melayan warga IMBH menjamu selera

Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil IMBH

07hb Ogos 2009

Institut Memandu Bentara Harung Sdn Bhd. mengadakan Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil yang dihadiri oleh warga kerja IMBH sendiri. Majlis ini adalah acara tahunan IMBH.
Majlis bermula jam 7 petang, Solat Magrib berjamaah dan diikuti ucapan pengurus Tuan Haji Rahman bin Ahmad mengucapakan terima kasih kepada Tuan Pengerusi IMBH, Tuan Haji Rahmat bin Omar yang sudi menjadikan majlis ini acara tahunan IMBH dan kepada warga kerja IMBH yang hadir bagi menjayakan majlis ini seterusnya memulakan acara bacaan yasin dan tahlil yang diketuai oleh Tuan Haji Amin bin Sukardi.
Selesai bacaan yasin dan tahlil kami solat Isyak berjemaah sebelum beredar ke majlis jamuan makan di Restoran TomYam yang terletak di sebelah Mahkamah Syariah yang dalam proses pembinaan di Parit Mesjid.
Kami menjamu selera sambil berbual-bual dengan kekeluargaan. Selesai menjamu selera kami bersurai.
"SEMOGA MAJLIS KAMI DIBERKATI OLEH ALLAH"

Sabtu, 1 Ogos 2009

Gambar Majlis Yasin, Tahlil dan Doa Selamat Klinik Kesihatan Serkat

Suasana dewan klinik (Ruang Menunggu dan Rawatan Pesakit) bila dijadikan tempat Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil.

Dibelakang tabir.... Orang kuat di dapur membuat persediaan hidangan jamuan
Jamuan yang disediakan... Belum boleh buka.... hehe..


Buah-buahan dan Kuih muihMajlis Yasin dan Doa Selamat KK Serkat

31hb OGOS 2009
Pada jam 7.45pm, saya dan family, juga para hadirin dan staff Klinik Kesihatan Serkat dan Klinik Pergigian Serkat berkumpul di bangunan baru (Klinik Ibu dan Anak) Klinik Kesihatan Serkat untuk majlis Yasin dan Doa selamat bagi tempat atau klinik baru.

Staff Klinik Kesihatan Serkat, selaku penganjur majlis ini, sedia menyambut jemputan dan sebahagian yang lain menyediakan jamuan.

8pm Ustaz Yunos memulakan dan mengetuai majlis bacaan yasin, tahlil dan doa selamat. Setelah selasai, kami solat isyak berjemaah. Semua staff Klinik Kesihatan Serkat dan staf Klinik Pergigian Serkat juga terlibat, Doktor dan Sister juga kelihatan. Majlis agak meriah dengan suasana kekeluargaan.

9pm, kami dipersilakan mengambil dan menjamu makanan yang disediakan. Menjamu selera sambil berbual-bual dan berkenalan sesama keluarga staff

10pm, majlis bersurai, setelah siap mengemas.

Terima kasih diucapkan dan semoga dengan adanya bangunan baru ini kelancaran operasi klinik akan lebih efiktif.

Gambar Tempat Menarik Untuk Family Day

Penginapan di The Pulai Desaru Beach


Pantai The Pulai Desaru Beach

Penginapan di Mutiara Resort, Tanjung Sedili


Pantai di Mutiara Resort, Tanjung Sedili